( Hollanda Leiden Ünv.de 2002 ‘de yapılan araştırma sonucuna göre sağ yanaktan daha akıllı, sol yanaktan daha duygusal görünüyoruz..Fotoğraflarınızı buna göre çektirmek isteyebilirsiniz 🙂 )
( Hollanda Leiden Ünv.de 2002 ‘de yapılan araştırma sonucuna göre sağ yanaktan daha akıllı, sol yanaktan daha duygusal görünüyoruz..Fotoğraflarınızı buna göre çektirmek isteyebilirsiniz 🙂 )
Neden?
Detaylı olarak araştırmayı nasıl yapmışlar vs..yazmayacağım.. Çünkü aslında bu araştırma sonucu nasıl göründüğümüzün ötesinde,nasıl hissettiğimizle alakalı bilinen gerçeği bir kez daha sağlamlaştırıyor.. Ve hangi taraftan nasıl göründüğümüz, bu konuyu anlamak için sadece etkili bir örnek ..:)
Hazırsanız, hiç sıkıcı olmamaya çalışarak, konuyu özetleyeceğim.. Bunu anlarsanız, neden nefes uygulamaları yaptığımıza dair hem bir anlayış gelişir hem de kendi sinir sistemimizi harita gibi okuyabilmenin ve dahası yönlendirebilmenin mümkün olduğunu bilirsiniz…
Tembellik yok..Hadi çalışıyoruz 🙂
Öncelikle..
Beynimiz sağ ve sol olmak üzere iki lobtan oluşur..Sağ taraf duygular, yaratıcılık, dişi enerji ile ilgili alanlara yönelik destek verir..Sol lob ise analitik zekamızın temsilcisidir.. plan, proje, iş hayatı vs. ondan sorulur..
Enteresan olan şu ki, sağ lob bedende sol tarafı; sol lob ise bedende sağ tarafı yönetir !!
Plajda denize dalmış, uzanırken sağ lob aktif..Bilgisayar başında hesap yaparken sol lob aktif..Eğer tam tersi olsa ,ki olabilir de ?, plajda uzanırken kafanızda tatildeki harcamalarınız döndüğünüzde kaç saat çalışarak kapatacağınız hesaplıyorsunuzdur..Bilgisayar başında da hesap yapmak yerine, Maldiv adalarının resmine dalmış gitmişsinizdir..:) Yani mevcut değilsin, bedenin orda ama kafan başka yerde..
Neyse..Biz düz mantık gidelim şimdi..:)
Çapraz çalışıyor dedik sistem..
O halde mantıklı bir bilgi gibi..Sol yanağını çevirdiğinde sağ lobtan kaynaklı duygusal enerji yayıyorsun..Sağ yanağını çevirdiğinde ise sol lobun analitik özelliğinden kaynaklı, akıllı görünüyorsun ?
Bu bilgi profrsyonel fotoğraf çekimlerinde ve selfielerde kesinlikle çok işe yarayacaktır ama konu daha da önemli bir noktaya götürüyor bizi..
Başlığı Değiştiriyorum !
SAĞ BURUNDAN DAHA AKTİF, SOL BURUNDAN DAHA SAKİN
İlginizi cezbettiyse gelin gidelim ..
Sağ lob yaratıcı ve duygusal faaliyetlerimizin alanı iken aynı zamanda bunu parasempatik sinir sistemimizin aktif olduğu alan olarak tanımlıyoruz..Yani sen yavaşladığında, dinlenmeye çekildiğinde, sakinken, meditasyon yaparken, resim yaparken vs..sağ lob aktifken aynı zamanda parasempatik sinir sistemin aktif..
Sol lob faaliyetteyken sempatik sinir sistemin aktif..Yani o halde
Beynin iki lobu, sağ taraf duygular dünyası ve parasempatik sinir sistemini temsil ediyor..Sol lob çalışma dünyası, savaş ya da kaç ruh halleri, sempatik sinir sistemini temsil ediyor…
Harika..
Biraz daha ilerliyoruz şimdi..
Otonom sinir sistemi, adı üstünde otomatik, bizden bağımsız işliyor…Amaaa öyle bir araç var ki elimizde, onu kullandığımızda bizden bağımsız hareket eden bu sisteme etki edebiliyoruz.. Hem de bedava bir araç bu..
Nedir o araç?
NEFES NEFES NEFES ?
Şimdi size öğreteceğim teknikle, beynin sağ ve sol lobunu dengelemek mümkün..Dolayısıyla sinir sisteminize aslında etki edebilirsiniz..
NADİ SHODHANA :
Nadi: Enerjinin aktığı kanal ..Batı anlayışında sinir sistemine işaret ettiği düşünülüyor..Enerji kanalı demek daha doğru ama otonom sinir sistemimizle direk bağlantılı..
Shodhana: Saflaştırmak, arındırmak
Nadhi Shodana: Enerjiyi düzenlemek, dengelemek
Soru: Tamam, bunu yapalım ama sinir sistemini buna neden ihtiyacı olsun ki? Yani, otomatik olarak çalışıyor işte..Ben hesap kitapla, sorunlara çözüm bulmakla meşgulken sol lob ve sempatik sistem aktif, yoga yaparken sağ lob ve parasempatik sistem aktif..
Cevap: Evet, sağlıklı bir bireyde bu doğru..
Aralıksız çalışmayan, dinlenme, eğlenme, çalışma, uyku ve yemek saatleri düzenli, duygusal yüklerini içine atmayıp ifade eden, düzenli olarak toprağa basan, tuzlu suyla arınan, çalışırken karşısına çıkan sorunlarda çözüm odaklı, tepkisel olmak yerine gözlemci olan bireylerde ihtiyaç yok !!!
…
Sinir sistemi her 90 dakikada bir geçiş yapar..Yani sempatik ve parasempatik sistem gün içinde devamlı aynı anda aktif değildir..90 dakika biri, 90 dakika diğeri aktiftir..Kendini gözlemlediğinde bir süre yüksek enerjili ve odaklanmış hissederken, sobra enerjinin azalması ve rahatlama ihtiyacının belirmesi çok doğaldır..Doğal olmayan ise bu ihtiyaca zamnında cevap vermemek, sistemi zorlamak ve bir süre sonra bu sebeple ya da stres faktörleri yüzünden iki sinir sistemi arasında geçişin uzun sürmesi ve genelde bir tarafta takılı kalmasıdır..
Bütün gün uyumak ??!! Bütün gün çalışmak, bir konuya kafa patlatmak ??!! Sürekli yemek , sürekli atıştırmak ?? Uyuma saatlerinde ayakta kalmak, gündüz uyumak ??!!! Sürekli düşünmek !! Uzun saatler hareketsiz üst üste film izlemek !! Herşeyi hep ciddiye almak, kahkaha atmayı unutmak !! Ttaile gitmemek, 1 gün bile mola vermemek..Gün içinde mola vermemek..Sürekli sosyal medyayı takip etmek, gece hatta cep telefonuna sarılarak uyumak ??!! ?
Yukarıdaki resim ne yapmaya çalıştığımızı bize iyi anlatıyor..
Sanki her an peşimizdeki yılandan kaçar gibi , bir tehdit altındaymışız gibi , ya savaşacağız ya da kaçacağız dürütüsüyle geçen çalışma hayatımız..Yani yoğun stres, endişe dolu..Bunu abartırsak , sürekli sempatik sistemde kalırsak hasta oluyoruz..Sinirlerimiz bozuluyor..Bir durumu yatıştırmadan diğeri üzerine geliyor..Para- sempatik sisteme genelde daha çok ihtiyacımız var ama onu da abartmak iyi gelmiyor..Bütün gün yattığında, eğer hasta değilsen, biliyorsun ki başın ağrımaya başlıyor, depresif bir ruh hali yükseliyor vs..Doğamızda eyleme geçmek var çünkü..
Düzelmesi için ne yapıyorsan değiştirmen gerekir..Aşağıdaki nefes tekniği kısa yoldur, bir adımdır, duvarda çatlaktır..Umarım o çatlak daha da büyür..
Nadi Shodhana, sağ-sol burun kanallarından alternatif olarak nefes alıp vermemizi isteyen bir teknik..Sağdan nefes aldığımızda beynin sol lobunu ( sempatik sinir sistemini), soldan nefes aldığımızda ise beynin sağ lobunu ( para sempatik sinir sistemini) aktifleştiriyoruz..Ve bunu yeterince yaptığımızda her iki sistem arasında bir denge yaratıyoruz..
3 dakika boyunca uygula..
Sağ elinle
Yüzük parmağın sol burun kanalını, baş parmağın sağ burun kanalını tıkayacak şekilde hazırlığını yap..
Sol elin kucağında dinlensin..
1.Sağ burun kanalını pata, soldan nefes al ( 4 sayı), solu kapat, sağdan nefes ver, ( 4 sayı)..Sağdan al, sağı kapat, soldan ver..Soldan al, solu kapat, sağdan ver..
Nefesi verdiğin taraftan alıp, diğer burun kanalından veriyorsun..
Bu şekilde 3 dakika boyunca devam edip, sonra normal nefesine geri dön..
3*3 set olarak toplam 9 dakikalık bir çalışma öneririm, her gün..
Soru: Sadece sağ taraftan nefes alırsak ya da soldan..Böyle bir teknik de uygulanır mı?
Cevap: Evet..Bunu enerjin düştüğünde ya da tam tersi heyecanlandığında, sakinleşmeye ihtiyaç duyduğunda uygulayabilirsin…
3 dakika boyunca sağdan sert ve hızlı nefesler alıp verirsen, sempatik sinir sistemin bir süre aktif olacaktır..
3 dakika boyunca sol burundan yavaş uzun nefesler alıp verirsen, para sempatik sistem aktifleşip, seni sakinleştirecektir..Yine bir süre..
..
Sinir sistemi, yoga dünyasında NADİ olarak ifade buluyor..
IDA-PINGALA-SUSUMNA 3 ana enerji kanalı.. Aşağıdaki resimde sol beyin güneşle , sağ beyin ay ile ifade bulmuş..
Güneş: eril olan, eyleme geçen, sempatik sistem
Ay: dişi olan, dinginleştiren, para sempatik sistem
Sağ-sol lobun bedende çapraz ifade bulduğunu hatırlarsanız, o halde bir kez daha özetliyorum..
SOL BEDEN:
Ida ( para sempatik sinir kanalı)
Ay enerjisi
Dişi enerji
Yaratıcı zeka
Duygular
Sezgiler
Dinlenme, hazmetme, uyuma
SAĞ BEDEN:
Pingala ( sempatik sinir sistemi)
Güneş enerjisi
Eril enerji
Analitik zeka
İş, plan, eylem, savaş kaç
Tam ortadan geçiyor resimde.. Çakralar olarak bilinen enerji kanalları tam da bu merkez üzerinde sıralanıyor..Kök çakrayı tepe çakraya bağlayan enerji kanalı..Her iki tarafından buluştuğu ve dengelendiği alan..
Nadiler konusu biraz daha derin..Başka bir yazıda ilginç karşılaştırmalarla tekrar değineceğim ama şimdilik nadi shodana nefes tekniğini analmak için bu yazı yeterli olacak..Ve hatırlatıyorum, uygulamanın kendisi aslolan..Sorgulayan beyne cevap vermek ve mantığını anlamak güzel ama uygulama yapmıyorsan tüm nu bilgiler çöp!! Anlamadıysanız örneğin, hiç üzülmeyin..Uygulamayı yapmanız çok daha önemli ve yararlı..Uygulamayı anlamadıysanız ? lütfen youtube taki canlı yayın derslerime bakınız, tekrar tekrar ?
Ece Dilek Yıldırım